Tips & Råd

Vi vill gärna ge dig tips på hur du bäst tar hand om din bostad. Här får du några tips.

Dörrar

En droppe låsolja brukar hjälpa om du har problem med tröga eller gnisslande gångjärn Använd dock INTE olja i låset på din ytterdörr.

Fönster

Kontakta din husvärd om dina fönster behöver tätas.

Golv

Undvik repor och märken i golven genom att hålla dem fria från sand och smuts. Golven kan skyddas genom att du sätter så kallade glidknoppar eller filttassar under benen på stolar, bord och sängar. Det finns också speciella skyddsbrickor och hjul som kan fästas på riktigt tunga möbler. Skydda också golvet när du flyttar tunga möbler. Har du inte bärhjälp så se till att golvet är rent. Lägg en filt eller en matta under möbeln och skjut möbeln framför dig.

Bänkskivor

Bänkskivor är gjorda av plastlaminat. Plastlaminatskivorna är tåliga mot värme men inte mot allt! De klarar inte av varma stekpannor, stekgrytor och ugnsfasta formar. Bänkskivorna blir lätt repiga och är inte avsedda att användas som skärbrädor.

Skåp och garderober

Materialet i skåp och garderober varierar mellan olika fabrikat och hållbarheten sinsemellan är olika.
Dörrar och beslag tål inte allt för tung belastning

Väggar

Ställ inte sängen direkt mot väggen. Fett från håret fläckar ner väggen bakom sängen. Använd en gavel eller ställ sängen en bit ut i rummet.
Sittmöbler skaver hål på väggen bakom. Varje gång någon sätter sig ner i soffan eller fåtöljen glider den bakåt någon centimeter och skaver mot väggen. Lägg några brädbitar på golvet bakom som distanser, så att möbeln inte når ända fram till väggen.
Skrivbord/databord rör sig också när du skriver eller spelar spel. Rädda väggen genom  att sätta ett par vanliga filttassar på skivans baksida.

Allmänna råd

Att borra hål i väggar och tak bör undvikas i största möjliga mån. Vissa saker behöver fästas i väggen därför finns färdiga Elfa väggskenor, så du till exempel kan fästa hyllor och tavelkrokar. Du kan köpa tillbehör till skenorna på en välsorterad byggaffär eller på nätet. Sök på Elfas hemsida så hittar du olika möjligheter.
Gör så diskreta hål du kan om du måste borra i väggen – se till att använda rätt verktyg för just den typ av vägg och föremål som det gäller. Kontakta din boendevärd om du är osäker vilket material din vägg består av.
Kom ihåg att många hål, till exempel efter en spegelvägg eller där du borrat hål som skadat väggen kan räknas som överslitage när du flyttar. Du kan bli ersättningsskyldig om vi måste laga väggar när du flyttat.
Undvik elledningar Var försiktiga så du inte borrar genom en elledning. Undvik därför att göra hål rakt under eller över ditt el-skåp, strömbrytare och vägguttag. Även med ritning i handen kan det vara svårt att veta var kablarna går, så ta det varsamt.
Det är ej tillåtet att borra i kaklet i duschrummet eller i stänkskyddet (glas) i köket. Tänk på att det kan finnas andra lösningar. Idag finns det t.ex. många hållare med ”sugpropp”.

Ventilation och mögel

Det är viktigt att du inte stänger eller täcker över ventilerna för ventilationen i bostaden. Då sätts ventilationen ur funktion med risk för fukt- och mögelskador. Förutom dålig luft kan det också ge upphov till huvudvärk, allergier och eksem.
Gör rent väggar och golv i duschhörnan. Tvål- och hudrester kan bilda en grogrund för alger och till slut även mögel.
Duscha snabbt! Vid mer än fyra minuters duschning bildas normalt kondens på väggarna, vilket kan orsaka fuktskador.
Torka golvet efter dusch.

Vitvaror

Bruksanvisningar hittar du på greendoor.se. Där hittar du bruksanvisningar bland annat till kyl, frys, mikrougn och spishäll.

Kylskåp

Håll rätt temperatur För att matvarorna ska hålla är det viktigt att temperaturen i ditt kylskåp ligger på mellan +4° och +8°. Frysen bör hålla mellan -18° till -20°.
Moderna kylskåp är i regel självavfrostande. Principen är att kondensvattnet leds till en skål ovanför kompressorn. Där dunstar vattnet av den värme som uppstår.
Ibland kan det bli vatten på hyllor och i botten av skåpet. Då kan den lilla tratten till kondensvatten ha blivit igensatt. Peta försiktigt upp hålet med en tandpetare eller nål. Ventilationsgallret är löstagbart och kan tas bort vid rengöring.

Frys

Om du frostar av kyl och frys regelbundet blir temperaturen jämnare och livslängden ökar. Tjocka lager av is ökar energiförbrukningen. Försök aldrig att hacka loss isen, då kan skåpet skadas.
När du frostar av din frys måste du se till att skydda skåpinredning och golv från de stora vattenvolymer som bildas när isen smälter. Blir det vattenskador på skåpinredning eller golv kan du bli ersättningsskyldig.

Stopp i toaletten

Det är viktigt att du inte spolar ner allt i toaletten! Spola inte ner:

  • Blöjor, sanitetsbindor, trosskydd, tops, bomull, hushållspapper eller pappershanddukar.
  • Kasta inte heller ämnen/vätskor som våra reningsverk inte kan ta hand om, till exempel färgrester, lösningsmedel, lacknafta, nagellack och aceton.

Om du får stopp i avloppet på grund av det du spolar ner kan du komma att debiteras.